zondag 20 januari 2013

Een tekenles

Tekenles "handen tekenen"

De hand draait niet vanuit de hand maar vanuit de arm.
Afb: "Anatomie voor kunstenaars" van Rijkse en de Heij .
Je leert goed tekenen als je oefent. Handen tekenen bijvoorbeeld is moeilijk te leren als je niet oefent op de onderliggende problemen. Met alleen natekenen van handen kom je er niet.

Handen moet je ook uit je hoofd proberen te tekenen. Wat niet wil zeggen dat jouw uit het hoofd getekende hand  hoeft te slagen. Maar door handen het uit je hoofd te tekenen, leer je weke informatie je nodig hebt van de realiteit.

Verder moet je de werking van de hand bestuderen. Leg de nadruk op "werking" en op "samenhang". Anatomie vertelt je iets hierover. Wat gebeurt er als de hand open en dicht draait? Waar komt die draaiing vandaan? Wat doet de onderarm met de hand? Hoe werken de gewrichten en hoe zorgen de banden, pezen en spieren voor de samenhang?

Daarnaast is het van belang dat je het perspectief van het blok en de cilinder beheerst. Het blok is de vereenvoudigde vorm van de handpalm en de cilinders van de vingerkootjes. In de hand zitten altijd verkortingen en perspectief.

En daarbij zorg je dat je de richtingen van de duim en de vingers koppelt naar de rest van het lichaam. Anders blijft het een "los handje". Trek bijvoorbeeld eens een lijn van de duim naar de elleboog.

Op mijn lessen aan De tekenacademie komt het tekenen van handen uitgebreid aan de orde.
www.detekenacademie.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: