zondag 20 december 2015

Portret tekenen en anatomie

Portret of character?

In de tekenles hebben we het over portret tekenen. Een goede opbouw van de vorm en de verhoudingen van het gezicht vormen de basis voor het portret. Of je nu een portret tekent of een character, wezenlijke kenmerken mogen niet ontbreken.

Wezen en karakter
De natuur of het karakter van een persoonlijkheid staat centraal. Een kinderportret moet allereerst een "kind" weergeven. Het wezen van een kinderportret ligt in het kind-zijn. De verhoudingen en de vormen zijn daar anders. Daarna komen pas de uiterlijke kenmerken van de gelijkenis. 

Tip: Kleine verschillen van mens tot mens bepalen gelijkenis. Maak je deze verschillen te groot, dan worden het rariteiten. Het menselijke brein is al geneigd om verschillen uit te vergroten. Doe daar dus niet ook nog een schepje bovenop. Het relatieve verschil van mensen met grote en kleine ogen zit hem in verschillen van millimeters. Maak je de ogen te groot, dan ga je de anatomie veranderen. Dat kan alleen als je een ander figuur dan een mens wilt tekenen. Bijvoorbeeld voor een fantasy character.
portret tekenen, 3D tekenen, anatomie, anatomie tekenen, vorm tekenen, verhoudingen tekenen, character tekenen, fantasy character,
Met deze tutorial laat ik zien hoe de anatomie, de bouw, de shapes de basis vormen voor een portret. Dit gezicht heb ik niet nagetekend maar onstond uit de opbouw. In de laatste fase zie je dat haar en aankleding het silhouet sterk bepalen.

Verhoudingen tekenen
De verhoudingen moeten geloofwaardig overkomen. De ogen op het midden en de haarlijn, de wenkbrauwlijn en de kin op gelijke afstanden.

3D tekenen
Gelijkenis wordt voor 80% bepaald door de 3D vormweergave en het licht. Want zou je een beeld van iemand maken in steen, waarbij je geen kleur gebruikt maar alleen met vorm werkt, dan zie je toch wie het is. Zorg dat het hoofd de volume van een kippenei heeft.


www.detekenacademie.nl