zondag 4 augustus 2013

Hoe teken je bomen?

Claude Lorrain laat ons zien hoe je een boom tekent.


bomen tekenen,boom tekenen,bomen,loof tekenen,
Deze tekening van Claude Lorrain
laat duidelijk zien hoe je de
verschillende aspecten van een boom tekent.
Kijk, terwijl je dit leest naar het plaatje.

Teken je een boom?
Dan zorg je dat de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de boom klopt. Ook de stam en de kroon moeten goed geproportioneerd zijn. Integreer de boom in het landschap. Denk aan de boom als een ruimtelijke bol of een luchtballon. Zo kun je de lichtval begrijpen op de grote vormen.

De stam beschouw je als een cilinder vorm die met een subtiele draaiing uit de grond oprijst. Takken onttrek je uit de hoofdstam, waardoor de hoofdstam dunner wordt. De volgende takken teken je door de vorige tak te splitsen.

Het loof van bomen teken je makkelijk als bloemkolen. Of liever gezegd denk aan broccoli. Kijk hoe Rembrandt en hoe striptekenaars  doen. Zet loof of blaadjes nooit aan de takken vast, maar drapeer ze in losse plukken over de takken heen.

Elke boom heeft een eigen karakter, wat je terugvindt in elk deel van de boom. Zonder deze uniformiteit wordt het een miezerige vertoning. Vanuit de eenheid van karakter en vorm kan je pas de kleine liedjes zingen over dwarrelende blaadjes, koele schaduwen en duistere scheuren in een bast. Alleen dan kun je je publiek vertellen wat een boom is. En.....denk aan de lichtval ook in de kleinere vormen!

Op de tekenlessen aan De tekenacademie leer je hoe je dit aanpakt.
http://www.detekenacademie.nl/Tekenlessen.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: