zondag 29 januari 2017

Modeltekenen Amsterdam/Utrecht

Model leren tekenen op donderdagavond van 19.30 -21.30 uur aan De tekenacademie Amsterdam/Utrecht zie
www.detekenacademie.nl/?page=model-tekenen

Goed model tekenen vergt veel tekenvaardigheden en een kennis van de anatomie. Er bestaan veel lessen modeltekenen waar het accent ligt vooral op 2D reproductie. Je richt je op het zien van platte vlakken. Dat resulteert in een manier van tekenen die voor al gericht is op kijken en reproduceren. Dat is slechts een onderdeel van "mensen leren tekenen". Als je echt mensen wilt leren tekenen aan de hand van modellen, dan moet je 3D vorm kunnen reconstrueren op het platte vlak. Anatomische kennis opbouwen. Schaduwwerking zelf kunnen analyseren en herconstrueren, werken met compositie en de kracht van gestures vergroten door overdrijving. Als het model scheef zakt moet je dus zelf verder kunnen tekenen.

De model tekenlessen zijn begonnen. Elke model tekenles analyseren we een pose. De ondersteunende oefening van deze les was het "begrijpend" ruimtelijk tekenen van het bekken en de ribbenkast.
We analyseren de pose op de volgende punten:
-gesture
-gesture versterken
-indeling op je vlak
-verhoudingen menselijk lichaam
-grote vorm
-verkorting
-perspectief
-gebruik van hulplijnen
-balans
-restruimtes
-schaduwwerking op de grote vorm
-silhouet
-contourt opbouw
-lijngebruik in schets versus line art
-het gebruik van foto's
-tekenen van hoofd, haar en handen
-kleding en plooival

Van daar uit gaan we naar de anatomie die voor deze pose van belang is. We kijken naar het skelet en de spieren om de afzonderlijke anatomische shapes bij het uitwerken goed te kunnen inschaduwen.
Elke les hebben we een ondersteunende oefening. Of we gaan het betreffende model tekenen. De eerste pose die we gedaan hebben is een klassieke staande pose met een standbeen en een speelbeen. Daarvoor heb ik zelf maar even model gestaan.Tip: Begin met staande poses als je nog geen ervaring hebt met modeltekenen. Een liggende pose is veel moeilijker te tekenen. Volg model lessen in je regio en volg ondersteunende lessen bij een goede tekenleraar.

www.detekenacademie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: