maandag 21 april 2014

Portret tekenen, verhoudingen en persectief

Hoe teken je een portret 3D?

Elk gezicht heeft bepaalde algemene verhoudingen. De haarlijn, de wenkbrauw lijn, de neuslijn, de kin-bot lijn, tussen adamsappel en de halskuil hebben dezelfde afstand en de ogen zitten op het midden van kin tot kruin.

Het gezicht  is in grote lijnen symmetrisch. De gezichts-as verdeelt het gezicht in twee symmetrische helften. Deze scheidingslijn noemen we de gezichtslijn. De gezichtslijn staat haaks op lijnen zoals de ooglijn en de wenkbrauw lijn. Zet een punt vlak onder en vlak boven het oor. De lijn daartussen loopt ongeveer parallel met de gezichts-as.

Op papier zet je dit soort gegevens om in een 3D tekening. Dat betekent dat je de verhoudingen vertaalt met naar een perspectivische tekening. Dat is een van de moeilijkste dingen van tekenen: Iets suggereren zodat men de verhoudingen als vanzelfsprekend en gelijkend ervaart. Je maakt het dus "logisch-lijkend". Daarvoor is wel enige logica nodig. Maar ook weer niet te veel. Het blijft suggestie...vergelijk het maar met zoiets als wat Hans Klok doet. "Goochelen".

Hulplijnen en tips voor het portret:
  • Werk met de methode volgens Andrew Loomis of www.proko.com
  • Er zijn veel tutorials daar over te vinden
  • De gezichtslijn staat loodrecht op de oog lijn en lijnen zoals de wenkbrauwlijn.
  • Dit gebruik je voor de juiste perspectivische plaatsing
  • Er is vaak een loodlijn te vinden tussen de binnen ooghoeken en de neusvleugels
  • Kijk eens hoe de mondhoeken geplaatst zijn onder de ogen
  • Probeer twee haakse hulplijn te vinden die over het jukbeen langs de neusvleugel lopen
Oefening: Deze portretten opzetten met de methode volgens Andrew Loomis. Daarna gebruik je de aangegeven hulplijnen voor het vinden van de juiste verhoudingen. Als je zelf lijnen vindt die nuttig zijn, dan zeker gebruiken. Goede hulplijnen zijn erg nuttig. Let er op dat de lijn die de rode haakse driehoek kruist, op zijn beurt weer haaks is op de lange zijde van de rode driehoek. 

Aan De tekenacademie leer je deze technieken toepassen onder begeleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: