woensdag 12 maart 2014

Compositie en tekening 2, het vlak


De stand van het vlak
Wat het beste past bij je onderwerp? Is de vraag die je jezelf stelt. Bepaal naar aanleiding daarvan de stand van je kader: horizontaal of verticaal. Neem nooit zomaar de randen van je papier als ruimte voor je compositie. Kies duidelijk een kader.

Compositie
Wat is de bedoeling van je tekening? Wil je een oefenblad maken, dan heeft alles op het oefenblad gelijke waarde. Dan reserveer je dat voor elk onderdeeltje een plaats. Overal wordt even veel naar gekeken. Maar bij een environment compositie laat je het ene ding meer opvallen dan het ander. Daar ontstaat interactie in de compositie.

Interactie 
Op dat moment ga je je bezig houden met richtingen binnen het beeld. Die bepalen of je voor een horizontale of een verticale compositie kiest.

Open of gesloten compositie
Is er een meer circulaire interactie dan zal je vlak wat minder langwerpig zijn en het kader wat meer naar het vierkant. Is de interactie meer verticaal of horizontaal dan kies je een meer gerekt kader dat daar bij past.

Tip: Vraag je niet alleen af welke beweging jouw tekening beheerst, een draaiende of een zigzaggende beweging? Maar ook wat je de kijker wilt bieden: Hoogte of breedte, weidsheid of intimiteit, vorm of ruimte? Is je hoofdonderwerp vorm of ruimte en waar plaats je die? Ruimte kun je namelijk net zo goed een plaats geven als vorm.

Wil je uitgebreide uitleg over de opbouw van je environmnets? Volg tekenlessen aan  De tekenacademie.

Afbeeldingen: Tekeningen van Joachim Brugman, schilderijen van mijzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: