dinsdag 25 februari 2014

Een goede tekenaar worden, perfectionisme

Perfectionisten opgelet!. Perfectionistisme is ook "goed" zijn voor je zelf!

Leren tekenen doe je door:
  • te analyseren wat je doet
  • te structureren wat je wilt doen 
  • Teken alles wat je wilt! Gewoon voor jezelf.
    Ik ben tegen oorlog, maar ik vind deze Starfighter super
    mooi en daarom heb ik er een digitale tekening van gemaakt.
    Alleen  als je er mee in de openbaarheid treedt,
    overweeg dan of je achter je tekening kan staan.
  • compromisloos te corrigeren
Hier geef ik je enkele belangrijke tips die je helpen om een goede tekenaar te worden:

1. Teken alles wat je wilt. Om ergens goed in te worden kost je 10.000 uur volgens Malcom Gladwell. Zonder gedrevenheid wordt dat lastig. Teken dus wat je wilt. Als jij dagen achter elkaar zombies wil tekenen, doe het! Dat moet dan maar zo zijn. Anders kom je niet aan je uren hè?!

2. Leer alleen van goede voorbeelden en van goede leraren. Leraren die zelf niet goed tekenen, daar kun je beter geen les van nemen. 

3. Als je oefent, oefen dan goed. Zorg dat je goede gewoontes aanleert in je oefening. Laat verkeerde gewoontes niet inslijten door iets vele malen verkeerd te herhalen. Analyseer, structureer en corrigeer.

4. Gebruik goede methodes en je "eigen werkwijze". Een goede leraar volgt bepaalde methodes en geeft je oefeningen die goed voor je zijn. Dat  is "gymnastiek" om je als tekenaar sterker te maken. Als de methodes je gaan benauwen, schakel dan terug op je eigen methodes. Naderhand vallen de twee vanzelf samen. 

5. Wissel je prestatiedruk af. Goede tekenaars zijn perfectionisten. Soms moet je doorgaan tot het helemaal goed is. Maar leer ook te stoppen op het "voor jou best haalbare punt" op dat moment. Perfectionistisme is ook "goed" zijn voor je zelf! 

6. Teken zowel snel als langzaam. Soms moet je puzzelen op een resultaat. Soms is het goed om je tempo opzettelijk te versnellen, zoals bij het tekenen van bewegingslijnen in snelle schetsen. 

7. Probeer te begrijpen hoe je onderwerp in elkaar zit. Maak niet alleen studie van anatomie, maar ook van architectuur, techniek etc. 

Tot slot....beperk het spelen van games, blowen en uitgaan. Deze dingen kunnen je passiever maken dan je bent, terwijl je gedachten daar van niet structureel tot rust komen. Zorg voor goed eten en beweging buiten. ADHD-ers....veel buiten sporten en bewegen helpt om je hoofd rustig te krijgen. Tijd en energie zijn dan voor je tekeningen. 

Wil je bij mij tekenlessen volgen? Kijk dan naar het lesprogramma op: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: