vrijdag 8 maart 2013

Handen tekenen

anatomie, anatomie hand, andrew loomis, boom tekenen, George Bridgeman, handen leren tekenen, handen tekenen,
Een handen studie van een van mijn leerlingen:
Saïna Seedorf. Tekening in koolpotlood.
Handen tekenen leer je het beste door eerst naar goede voorbeelden te werken. Je kunt bijvoorbeeld de methode van Andrew Loomis gebruiken. Maar een van de beste is de voorbeelden in van "Book of a hundred hands" van George Bridgeman natekenen.

Tip: Voor de methode van Andrew Loomis:
Andrew Loomis pdf online.

Volgens de aanpak an de tekenles op De tekenacademie let je op de volgende dingen:

Als je tekent naar voorbeelden, dan zorg je eerst dat je elke hand eerst globaal plaatst op het vlak. Anders wordt je oefening chaotisch en dat zal je niet helpen om de juiste vormen goed over te brengen.

Probeer de contouren van handen te tekenen als een verzameling richtingen. Zoals ik op deze tekening heb aangegeven in rode lijnen. Alle hoeken waarmee de contour de binnen vorm aangeeft volg je. Ook de kleine verspringingen. In het begin maak je de contouren niet afgerond. Dan bestaat het gevaar de vorm van de handen slap wordt en niet overtuigt.

Verder let je op het perspectief zoals de blauwe lijnen aangeven.

Bestudeer ook de anatomie van de botten. En vooral hoe de bewegingen in de hand tot stand komen. Dat is belangrijker dan de anatomie van de spieren die je wel tegenkomt als je er naar kijkt. Besef goed dat het draaien van de hand voor een groot deel van uit de elleboog ontstaat. Dat komt omdat de het spaakbeen over de ellepijp klapt bij het naar binnen draaien van de hand.

Voor tekenlessen zie:
www.detekenacademie.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: