zaterdag 4 september 2010

Model tekenen en mensen tekenen

Als je een tekening maakt, dan vertaal je gegevens naar het platte vlak. Je bent een tolk in "beeldtaal". Zomaar iets natekenen is niet genoeg. Lijn, vlak, richting, dat is je taal. Dat geldt ook voor model tekenen en mensen tekenen.

Aan deze modeltekening zie je goed hoe de tekenaar zijn gegevens ordent. Als je goed kijikt zie je het verband dat hij legt van de gezichts-as via het borstbeen naar de navel tot aan de buitenkant van de kuit. Tussen de heupen en de binnenkanten van de enkels plaatst hij ook een doorgaande lijn. Ook tussen de binnenkanten van de enkel naar de knieschijf en naar de de bolling van de buik en de buitenkant van de arm loopt een parallel. De torsie van het lichaam vind je terug in het zigzaggen tussen schouders, heupen knieeën en ten slotte de richtingen op het grondvlak. De knieën, de kop, de verkorting van de arm zijn allemaal constructies die niet op zichzelf staan. Door te ordenen in grote verbanden raak je niet verstrikt in alles wat je ziet. Oden je "voorstelling" in het platte vlak , zoek verbanden. Bij het modeltekenen bepaal je ook zo zuiver mogelijk de evenwichtslijn. Kom bij mij op les en ik leg je uit hoe dat werkt.

Bovendien is het belangrijk om je in "het ontwerp" te verdiepen. Dat betekent dat je maatverdeling en de constructie van het menselijk lichaam bestudeert. De methode van het "bierflesje" is daarbij een aanrader. Maar ik vertel een andere keer wel hoe dat werkt.

http://www.detekenacademie.nl/
http://www.ariane-fine-art.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef zelf een tip of reageer: